dinsdag 11 november 2008

Nederlandse roots van Obama

AMSTERDAM -  Zou de aankomend president van Amerika eerst nog Ierse roots hebben, een andere zoektocht naar de stamboom van Barack Obama leidt naar... Nederland. Een verhaal dat de ronde doet over de roots van Obama voert ons terug naar Friesland en wel naar het geslacht Obbema, een bekende sportersfamilie. Dat ontdekte stamboomonderzoeker Koen Verhoeven.
Obama zou een achterneef zijn van de elfstedentochtrijder Liewe Obbema en de kaatser Siebe Obbema. De oudoom van Liewe was Jelle Obbema. Deze vertrok rond 1870 naar Kenia om te handelen in pepermuntolie. Hij zou één van de grondleggers worden van de King pepermuntfabriek. Dat meldt de website Historien.nl.
Oudoom Jelle was niet alleen verzot op pepermuntolie, hij was ook gek op vrouwen: zwarte vrouwen. Naast zijn werk als handelaar had hij talloze affaires. De kinderen die de rokkenjager verwekte droegen zijn naam. En Obbema werd op zijn Keniaans al snel uitgesproken als Oobema en in Amerika is dat, inderdaad, Obama.

‘Ja wy kinne’
Een zoon van de vrouwenversierder heette Sjoerd-Bark. Een Friese dubbelnaam, maar de gelijkenis met Barack is duidelijk. Op het familiewapen van de Obbema’s prijken twee leliebladen en een kaatsbal tegen een gouden achtergrond. En, dit is misschien wel de meest opmerkelijke vondst, onder het wapen prijkt de Friese leus ‘Ja wy kinne’. De link met Obama's campagneleus ‘Yes we can’ is snel gelegd.
[Okay, eerlijk is eerlijk] Te vroeg juichen moeten de Friezen niet. Het verhaal van de Nederlandse roots van Obama zou begonnen zijn bij de Volkskrant en is volgens deskundigen een hoax...

1 opmerking:

Anoniem zei

een winterse groet uit Utrecht,

Ans kok