dinsdag 4 november 2008

presidentsverkiezingen 2008!

Wow, wat een avond! De hele middag al de radio aan, voor zover mogelijk. De voorlopige uitslagen leken hoopvol, maar er waren nog veel staten waar het stemmen nog in volle gang was. Vanavond kwam al heel snel de speech van opa McCain waarin hij zijn verlies toegaf en gracieus Obama feliciteerde. Ik wilde een fles wijn openmaken om het te vieren maar had geen zin om het in m'n eentje te doen en heb de buren gebeld om te vragen of ik met hen een glas kon drinken om te proosten op de overwinning. De buurman zei dat ik welkom was en zo toog ik met de wijn onder m'n arm naar de overkant. Toen we nog maar heel even hadden gesproken vertelde hij dat hij op McCain had gestemd. Hm, ik voelde me een beetje vervelend. De buurvrouw kwam en we lachten er om. Wat J met McCain bond bleek de gezamenlijke militaire achtergrond, de buurman heeft een paar jaar bij de marine gezeten. De buurvrouw heeft een Obama-bumpersticker, net als half Silicon Valley. Ik ken verder helemaal niemand die McCain heeft gestemd. We hebben uiteraard naar de speech van Obama gekeken en geluisterd. Wat bijzonder om hier zo'n historische verkiezing mee te maken.

Overal waar ik vandaag kwam waren de verkiezingen absoluut een gespreksonderwerp.
Inmiddels begrijp ik beter dat volwassen Amerikanen met vlaggetjes zwaaien, buttons en t-shirts van de kandidaat dragen op wie ze stemmen.

De kiezers konden vandaag bovendien op meer dan tien andere onderwerpen stemmen, waarvan de belangrijkste wat mij betreft was of het homohuwelijk, onlangs gelegaliseerd in California, mag blijven. Daarover zijn de meningen verdeeld. Andere onderwerpen waren een hoge-snelheidstrein van San Francisco naar Los Angeles en groene energie.

De eerste zwarte president van Amerika. De voorlopige uitslag is 51% voor Obama en 49% van de stemmen voor McCain, dat verschil is klein. Het verschil tussen het aantal kiesmannen is indrukwekkend groot: 338 voor Obama en 156 voor McCain. Nogmaals, dit is een tussentijdse uitslag, als je dit leest is de definitieve uitslag al bekend.
Hoe dan ook: het is absoluut historisch dat Amerika een zwarte president heeft gekozen.
Yes we can. Change. Hope.

Tussentijdse uitslag van de stemming rond het homohuwelijk in California lijkt te wijzen op 'ban on gay marriage'. Dit geeft wat mij betreft een interessant en intrigerende tegenstelling aan in de Amerikaanse cultuur: natuurlijk moet iedereen recht houden op een wapen, en trouwens ook het recht om iemand neer te schieten die ongevraagd op je erf komt -zoals een Japanse student onlangs overkwam, die alleen maar de weg wilde vragen. Helaas is hij nu dood- maar we verbieden anderen om te trouwen met degene van wie ze houden.
Wonderlijk vind ik dat, de ultieme tolerantie die spreekt uit 'het recht op het najagen van geluk' voor iedereen. Maar dan alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kennelijk. Alle varkens zijn gelijk, behalve sommige varkens.
Stel dat ze zouden zeggen: we verbieden blanken om met zwarten te trouwen. Of: mensen met een handicap mogen helemaal niet trouwen, maar wel relaties aangaan. Kennelijk is discriminatie wel toegestaan wanneer het om homo's en lesbiennes gaat.

Toevoeging op 6 november: deze ballot is inmiddels gesprek van de dag. Iedereen die ik hier spreek is geschokt dat 'California' tegen gestemd heeft, of eigenlijk voor (namelijk voor het voorstel om het homohuwelijk te verbieden). Het schijnt dat de voor- en tegenstanders van deze maatregel zoveel geld aan hun campagnes hebben besteed (70 miljoen dollar), dat de bedragen alleen overtroffen werden door de campagnes die de presidentskandidaten hebben gehouden.
Er is inmiddels wel weer een soort hoopvolle stemming, samen natuurlijk met de teleurstelling. En uiteraard gaan de acties voor echt gelijke rechten voor echt iedereen, door.

Oh, en wanneer fietsers betrokken zijn. Officieel moeten automobilisten hier 4 foot (120 cm) afstand houden van fietsers. De meesten doen dit keurig, sommigen gaan zich raar gedragen. Ze halen ons bijvoorbeeld in vlak voor een stop en dat betekent dat we soms (bijna) worden afgesneden. Een paar keer haalden automobilisten ons in door links langs een kleine rotonde te rijden. En af en toe worden we veel te dicht gepasseerd. Dit gebeurde Erwin ook een keer terwijl hij twee jongens in de fietskar had. Hij sprak de bestuurder, die een paar meter verderop voor het rode stoplicht stond te wachten, er op aan en die zei dat Erwin gek was om op die betreffende straat te gaan rijden, veel te gevaarlijk. Huh?
De school van Tjerk zou in oktober een Walk & Bike to School Day houden. Dat hebben ze afgezegd omdat het te gevaarlijk is. Er waren namelijk klachten binnengekomen van automobilisten over fietsers die naast elkaar fietsen terwijl dat verboden is, die verzuimen om drie tellen stil te staan bij een stop-kruising en die nog iets doen wat wij ook altijd doen. We moeten ervoor waken dat het geen situatie van automobilisten tegen fietsers wordt. We hebben zoveel mogelijk fietsers gevraagd om een mailtje te sturen om te vragen om deze dag juist wel door te laten gaan, omdat we het belangrijk vinden dat onze kinderen leren fietsen en dat dit daarvoor de juiste leeftijd is en omdat we onze kinderen willen laten kennismaken met andere vervoersmiddelen dan alleen de vieze auto.
Afgelopen vrijdag was het Halloween en het miezerde. Ik heb nog nooit zoveel auto's naar school zien rijden. Het was doodeng, zeker met al die hoge, grote, zware suv's vlak naast ons. Wat ons betreft een duidelijk argument om het lopen en fietsen naar school te promoten omdat het zo duidelijk maakte dat veel auto's de situatie op de weg heel onveilig maakt. Voor de school en de automobilisten was dit juist een extra argument om te zeggen dat het te gevaarlijk is om te fietsen, met al die auto's op de weg.

Rare jongens, die Amerikanen.
Hele aardige, hartelijke, behulpzame, rare jongens! en meisjes.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha Ageeth, ik lees het wel hoor je blog! groetjes Mettje