woensdag 26 november 2008

typisch Amerikaans: Stone Soup

Het verhaal over stone soup dat ik gelezen heb is een van de varianten. Het is een oude Franse legende en die gaat als volgt:
Een paar soldaten die net van de oorlog komen en onderweg naar huis zijn – lopend natuurlijk, het speelt in de tijd van ‘er was eens’ – zijn hongerig en moe. Ze zien een dorpje waar ze eten en onderdak willen vragen.
De dorpelingen zien hen aankomen en verstoppen al hun eten; ze willen het voor zichzelf houden.
De soldaten kloppen bij elk huis aan en krijgen overal te horen dat het eten op is, met diverse uitvluchten: zieke vader, zoveel kinderen, oogst mislukt, enzovoort. Ze overleggen even op het dorpsplein. Dan vragen ze of iemand een grote pan voor hen te leen heeft en die met water wil vullen, want ze hebben besloten stone soup te maken. De nieuwsgierige dorpelingen brengen een met water gevulde grote pot en blijven staan, in afwachting.
De soldaten zetten de pot op het vuur dat ze midden op het dorpsplein hebben gemaakt en leggen er twee schoongeboende keien in. ‘Eigenlijk moet er peper en zout in soep’ en daar komt een dorpeling met de kruiden. De andere soldaat mompelt dat wortels lekker zouden zijn, al waren het er maar drie of vier, en een andere dorpeling brengt een handvol wortels. Een soldaat zegt dat wat vlees ook goed zou smaken, maar dat hij de dorpelingen natuurlijk niets kan vragen wat ze niet hebben.
Er komt vlees, er komen nog meer groenten, aardappelen, en kruiden; elke dorpeling brengt iets van zijn voorraad voor de soep. De soldaten zeggen dat de koning, die hen onlangs nog had gevraagd om deze soep te maken, het een vorstelijk maal zou vinden.
De dorpelingen kijken elkaar aan en glunderen.
De soldaten kondigen aan dat de soep klaar is en nodigen de dorpelingen uit om kommen te halen en van de soep mee te eten.
Na een heerlijke maaltijd die ze in vriendschap nuttigen bedanken de dorpelingen de soldaten voor de wijze les die ze geleerd hebben. En voor het recept om uit stenen, een soep te maken, zodat ze nooit meer honger zullen lijden.

We hebben eerst op vrijdag 21 november stone soup gegeten op Tjerk z’n school. Op donderdag brachten alle kinderen een ingrediĆ«nt mee dat we opgekregen hadden (op Tjerk’s briefje stond een in stukjes gesneden aardappel) en toen hebben ze alles in de pan gedaan en de soep zachtjes opgezet, op een comfoortje in de klas. Op vrijdag, halverwege de ochtend, was het eerst de beurt aan enkele moeders om de lunchtafels te dekken en alles klaar te zetten voor de maaltijd. De kinderen kwamen met de soep naar buiten.
Eerst hebben alle first grade-kinderen gezamenlijk liedjes gezongen en een stone soup-gedicht voorgedragen. Dat ging over wat je allemaal in de soep kunt doen en dat je het maakt van vriendschap.

De week erna op dinsdag mocht Hidde een zelfgekozen ingrediƫnt mee naar de pre-school nemen. Hij wilde kleurtjespasta en broccoli in de soep doen. Tjerk ook, dus dat werd van beide een dubbele portie.
De kinderen hebben geholpen met het snijden van de groente en aardappels voor de soep en om alles in de pan te doen. Op woensdag 26 november was het Stone Soup Lunch op de pre-school. We zaten met ons allen aan een lange tafel, waar een papieren kleed op lag dat helemaal was versierd door de kinderen van de pre-school, met alle kleuren verf van de regenboog.
Er werd weinig gegeten en des te meer buiten gespeeld.

Die woensdag had Tjerk al vrij van school; het was Thanksgiving Holiday.

Geen opmerkingen: