maandag 20 april 2009

weekend 17-20 april




Heerlijk weekend gehad met uiteenlopende activiteiten.
Op vrijdagmiddag ben ik meteen uit school met Tjerk en Hidde naar het plaatselijke zwembad gegaan. Het is een van de weinige zwembaden in het lint van cities hier dat ook in de winter open is, omdat het niet meer door de gemeente maar door een private organisatie wordt beheerd. Erg prettig, het is maar tien minuten fietsen.
Het was genieten onder de zon in het warme water.
Thuis zelf pizza gemaakt - het kant & klare deeg gekocht bij Trader Joe's.

Nadat we de jongens naar bed hadden gebracht, tassen en de auto ingepakt omdat we zaterdag al vroeg vertrokken.
Om kwart voor 7 reden we naar Laguna Seca Raceway, vlak bij Monterey. Het terrein van het circuit wordt jaarlijks voor vier dagen omgetoverd tot een waar fietsersparadijs. Er zijn wedstrijden in diverse categorieen: weg, mountainbike, downhill, bmx/stunten, en tientallen stands met natuurlijk veel gratis dingen, van bidons en t-shirts en stickers tot koe-bellen! Erwin deed mee met een 20-mijl mtb-tocht. Een van de mededelingen voor het vertrek van de deelnemers was dat bij het eerste standje het meeste eten was, en dat je daar zelf lekkere sandwiches kon maken. Huh? Erwin en ik keken elkaar verwonderd aan - tijdens een mountain bike-tocht afstappen om broodjes te smeren?!
Erwin belde al relatief snel om te zeggen dat hij aangekomen was en te vragen waar op het terrein wij waren, zodat hij naar ons toe kon komen. Wij zaten naast een tent met wielen en vorken, op het grasveldje waar de opblaas-glijbaan stond waar de jongens misschien wel honderd keer op en af zijn geweest. En -speciaal voor de NFA'ers van de DTC en de zgn Ardennen-club Smit c.s.: Erwin was als eerste over de streep! - maar goed, voor genoemde mannen zal dat niet helemaal een verrassing zijn geweest?!
Het was een prachtige tocht geweest door een schitterend landschap, erg groen nu na de winter en vrijwel tegen het duin-gebied aan - we zaten vlak aan de kust.
Om 12 uur begonnen de races voor kinderen. Hidde had aangekondigd dat hij van deelname zou afzien als er scherpe bochten in het parcours waren, want hij zou niet gaan remmen omdat 'ie dan natuurlijk niet zou winnen... De kinderen startten per leeftijd, Hidde's groep was eerder aan de beurt. Met een fanatiek koppie scheurde hij andere deelnemers voorbij en door de bochten, waarvoor hij toch maar wel afremde - we hadden gezegd dat hij best zou kunnen winnen als hij iets minder zou remmen dan de anderen - en kwam als derde over de streep.
Ook Tjerk racete zo hard hij kon en eindigde in zijn race als vierde.
Helaas startten beide jongens in een slechte uitgangspositie, aan de buitenkant. En de race bleek slechts 1 klein rondje te zijn, dus op het moment dat iedereen lekker op gang was, moesten ze alweer stoppen.
Aan het eind kregen alle deelnemers een prachtige medaille.
Het was inmiddels midden op de dag en heet geworden, en omdat de kinderraces werden gehouden op een terrein waar zand lag, was alles en iedereen inmiddels ook behoorlijk stoffig. Erg leuk was dat na de races op hetzelfde terrein een aantal 'stunts' werden neergezet: een grote wip om overheen te reden - dat deden Tjerk en Hidde op het pleintje in Werkhoven met buurjongens en vriendjes jaren geleden al, dus dat was een makkie - en een soort brug, en smalle planken.
Daarna hebben we lekker in de schaduw onze lunch gegeten.
Tijdens een rondje langs de kraampjes van het terrein kreeg Tjerk z'n eerste fietsbroek, en ontdekten we een ander terrein waar stuntfietsers aan het oefenen waren voor hun wedstrijd, later die middag, en waar voor kinderen ook een parcours was uitgezet.
Terwijl Hidde en ik als doorgewinterde festivalgangers op het grasveldje voor de band hingen, was Tjerk al aan z'n rondjes begonnen. Sommige stunten liep hij eerst, maar toen Hidde en ik kwamen denderde hij overal op z'n fiets overheen. En Hidde volgde. Ze bleven rijden tot om een uur of vijf de baan dicht ging zodat alles kon worden voorbereid voor de wedstrijd.
We hebben onderweg bij een Thai heerlijk en te veel gegeten en thuis de jongens slapend in bed gelegd.



Zondag zou het een warme dag worden, 32 graden en dat voelden we al bij het late opstaan - Erwin en ik hadden uitgeslapen terwijl de jongens film keken en Uno speelden. We zijn met onze Nederlandse vrienden naar het Shoup Park in Los Altos gegaan. Kleden neergelegd in de schaduw van de boom vlak langs het beekje waar nu nog water doorheen stroomde en waar onze kinderen zich bij de anderen voegden die al lekker met emmers en schepjes en stokjes en steentjes aan het spelen waren.
Onze kinderen hebben tussendoor ook nog rondjes gefietst en in de speeltuin gespeeld terwijl wij, de ouders, onder andere stiekum gekoelde witte wijn dronken.
Thuis heeft iedereen bij wijze van pizza een naan-broodje mogen beleggen en daarna hebben de mannen in bad gezeten om de modder af te weken.
Het was warm in huis. Het is weer wennen.

Ook vandaag wordt het weer 32 en morgen zelfs 34 graden. Dus doe ik 's ochtends rond 8 uur de ramen dicht om de warmte van de dag buiten te houden, en aan het eind van de middag alle deuren en ramen open. Gelukkig blijft de slaapkamer van de jongens ook in de zomer relatief koel - in ieder geval niet zo heet als de onze die uren in de volle zon ligt.
Het is bijna tijd om de sprinklers weer aan te zetten omdat het gras nu merkbaar droger is. Onze mooie wijnvaten hebben nog twee regenbuien gehad en zijn nu voldoende gevuld om water uit te putten voor onze plantjes.
De paashaas heeft afgelopen weekend onze zelfbeschilderde eieren verstopt en ook nog vier kadootjes: blikjes waarin stekjes of zaadjes van plantjes zitten: basilicum, cilantro/koriander, viooltjes en zonnebloemen. Vorig jaar hadden we de zonnebloemzaadjes geplant die we van J uit Werkhoven als afscheidskadootje hadden gekregen. Er waren kleine plantjes uitgekomen waar we goed voor zorgden maar toen we een weekend weg waren geweest, zijn ze verbrand. De zon is hier zo veel heter dan in Nederland: zelfs wasknijpers breken spontaan van de hitte.
Grappig om te zien is dat het zelfs op parkeerplaatsen zichtbaar is dat het warmer wordt. Mensen proberen altijd om zo dicht mogelijk bij de ingang van winkels te parkeren, nu doen ze dat nog steeds, maar dan ook nog bij voorkeur in de schaduw. Zelfs verkiezen ze nu de parkeerplaats in de schaduw boven de plek het dichtst bij de deur.
Tot zover. Hidde en ik gaan schoonmaken voordat het te heet wordt, en dan boodschappen doen, waarbij we bij voorkeur in de schaduw parkeren.
Zo deden we dat ook vanmiddag. En toen we terugkwamen uit de winkel met onder andere badslippers voor beide jongens en een mooie rooie zwembroek voor Tjerk omdat zijn vorige nu toch echt versleten was, gaf het klokje op het dashboard in de auto een temperatuur aan van 39 graden. Hidde en ik hebben binnen geluncht omdat het buiten te warm was, zelfs onder het dak van de patio. Een voordeel is dat ik wel vier wassen op een dag kan doen, en dat aan het eind van de dag alles droog is.
Nu zwembroeken aan en auto's wassen, en elkaar lekker natspuiten. Yeah!

Geen opmerkingen: