zondag 30 maart 2008

wat ons zoal opvalt hier

Wij zijn hier uit luxe gekomen, voor de verandering, maar er zijn hier zoveel mensen met verhalen over levens waar wij ons niets bij kunnen voorstellen. De opa en oma van Tjerks juf zijn begin 1900 uit Rusland gekomen omdat de overgrootmoeder weigerde haar zoons in het leger te laten gaan. Eerst zijn er een paar familieleden gegaan en zodra ze werk/inkomen hadden gecreeerd, kwam de volgende over. Zo is uiteindelijk de hele familie hier terechtgekomen. Er zit ook een Fries (út Snits) in het complex, tijdelijk, met zijn vrouw die in behandeling is in het Stanford University Hospital: beenmergtransplantatie en omdat alle kenmerken overeen kwamen behalve de bloedgroep van haar en de donor, krijgt zij nu een nieuwe bloedgroep. Dat is weer een heel ander verhaal.

Alles is hier groter. De auto’s, de pizza’s, de supermarkten en ook de openingstijden: 24 uur per dag! Ik dacht dat ik op het on-line gedeelte van de site keek, maar het is echt waar: je kunt hier letterlijk dag en nacht boodschappen doen. En ook de rijen frisdrank en planken met pindakaas, daar hebben we ons zo over verbaasd: veel merken en heeeele grote potten. Met andere dingen is het weer andersom: je kunt drie maten koffie/thee bestellen maar de kleinste heet dan nooit small. En ook bij tampons is dat zo: super hier is volgens mij een paar maten kleiner dan bij ons.
Weinig mensen die lopen, een paar fietsers op voor onze begrippen middeleeuwse fietsen. In Nl zie je woon-werk-fietsers met hybride fietsen en optimale fietsuitrusting en –kleding, hier zitten ze gewoon in hun dagelijkse kloffie op de fiets en als een bagagedrager ontbreekt, houden ze het plastic tasje met de boodschappen gewoon in hun hand.
Toen we de eerste dag inkopen gingen doen stelde Tjerk voor om macaroni te kopen omdat hij dacht dat ide ook groter zou worden als je die kookt. Wat blijkt: de macaroni hier wordt groter als je die kookt!
En veeel grote vet-coole auto’s! Spoilers, pick-up’s op hoge wielen, suv’s, brullende uitlaten etc. Er zitten stoere kerels in Hummers (waarvan we hier in twee dagen meer hebben gezien dan al die tijd in Nl) en soortgelijke trucks en ook jan-met-de-pet-achtige mannetjes, of hoogblonde dames en ook gewone vrouwen, zoals ik, zeg maar. Mijn lievelingsauto is een oude, lage pick-up truck, zoals die in Latijns-Amerika veel rijden, dus niet de gepimpte versie. Erwin twijfelt nog tussen praktisch of wat-ie-altijd-al-had-willen-hebben.

Het is nogal Europees in dit gebied: kleine winkelstraatjes met restaurantjes en terrasjes. Goeie boekwinkels, die tot laat open zijn en vaak een cafeetje hebben en/of stoelen waar je op je gemak in boeken kunt, en mag, bladeren.
Er is hier best goed brood te krijgen - vroeg ik om ‘zwaar’, donker brood, zeiden ze ‘oh, Europees’. En ‘from the old world’ is een aanbeveling. Op tv zie je in reclames vaak dat ze iets aanprijzen met ‘uit Europa’ of ze kiezen een Europees land, uit Zweden bijvoorbeeld. Altijd goed, uit de oude wereld.

En ze doen hier ook wel aan gescheiden afval: ze hebben kliko’s voor papier, groen(te)afval, gewone vuilnis en voor blikjes en plastic flesjes etc. Er gaat hier heel veel in hele grote plastic ‘containers’: melk in een plastic soort jerrycan van een gallon, dat is bijna 4 liter! Ook frisdrank gaat in grote of kleinere plastic flesjes.
In de supermarkt doen ze alles in kleine plastic zakjes, het is om gek van te worden! Zelfs dingen waar een handvat aan zit, zoals de jerrycans water en melk. En ze pakken heel in-efficient in! We hebben ontdekt dat er wel dozen onder de kassa staan, onder dat uitschuifplankje waarop je de boodschappen kunt inpakken, die gebruiken ze alleen wanneer iemand veel flessen wijn (glas) koopt maar die nemen wij voor onze wekelijkse boodschappen. Verder nemen we altijd onze Nl grote boodschappentas mee.

Het valt me op dat het hier schoon en rustig is op straat, dat mensen geduldig zijn, ook in het verkeer. Ze blijven in de grootste monsterachtige auto’s achter een vrachtauto rijden ook al gaat die veel minder hard dan de max-snelheid. Als je wilt oversteken stoppen ze meteen (tot nu toe allemaal, maar we blijven natuurlijk links-kijken-rechts-kijken). Laatst moest ik draaien en wilde wachten toen er een auto aankwam, maar die gebaarde me dat ik rustig even achteruit kon rijden en mijn manoeuvre afmaken. Ongelofelijk, vergeleken met hier is het in NL een opgefokte toestand.
Het rustige straatbeeld komt voor een belangrijk deel ook door het ontbreken van reclameborden. Die hangen wel –megagroot natuurlijk- langs de snelwegen. Borden op lantaarnpalen of andere schreeuwerig-opdringerige posters zijn hier niet, ook niet in winkelstraten of –centra.

Je kunt hier gewoon je fiets meenemen op de bus: voor op de bus is een fietsenrek. We hadden dat al in San Francisco gezien; er staat regelmatig een exemplaar op. Best handig als je op de fiets naar je werk wilt maar het net te ver vindt, of als het net te ver is, dan ga je gewoon een stukje met de bus. Of met de trein, want daar kun je ook je fiets in meenemen.

Wat ik erg prettig vind en wat ervoor zorgt dat het hier zo mooi is: er is heel veel groen. In de middenbermen tussen de wegen, in de bermen langs de wegen en straten, in de niemandslanderige driehoekjes bij op- en afritten van snelwegen en in kleine plantsoentjes in de dorpen/stadjes staan prachtige bomen, struiken en bloemen. Wat ik erg waardeer is dat ze bomen laten staan: in NL leggen ze een fietspad recht aan en als het moet kappen ze bomen die in de weg staan, hier laten ze een fietspad om de bomen heen kronkelen. En vandaag zag ik midden in een klein dorpsachtig straatje, letterlijk mídden in de straat, een boom staan met een hoge houten ring er om heen ter bescherming en extra aarde erin. In Nl zou die boom al lang gekapt zijn.
Tjerk vind ’t vaak wel leuk om hier te zijn. De eerste week toen we hier rondreden zei hij dat hij het hier heel mooi vindt, “it liket wol in grutte tún”, en hij heeft gelijk, het lijkt hier inderdaad een grote tuin. Heel veel bomen langs de wegen, in Mountain View waar we nu wonen, en in Palo Alto en het heeele dure Atherton (huurprijzen vanaf 4500 dollar) en in de heuvels, maar er zijn hier ook ghetto-achtige gebieden die heel kaal zijn en waar geen mooie struiken of citrus- of sinaasappel- of andere mooie fruitbomen of palmen in de tuin staan. Dat is ook leuk: je kunt hier gewoon een palmboom in je tuin hebben, of langs de kant van de weg. Veel variatie ook in groen en in het bouwen. En ook kan per straat de indruk verschillen: aan de ene kant van de straat kunnen hele sjieke huizen staan, terwijl de overkant rommelig en afgebladderd is. Soms ook door elkaar, of gaat het midden in een straat over in een ander soort sfeer en omgeving.

We zijn een keer naar de oceaan geweest aan de andere kant van de bergen, over een prachtig kronkelige weg door de bossen, waar we allemaal erg van genoten. Aan de oceaan waaide een koude, harde wind. Toen we langs de kustweg reden zag we inlands de scheuren op de plaats waar de aardschollen langs elkaar schuiven. Intrigerend dat zo iets onvoorstelbaar groots zich manifesteert in wat zandkuilen, om het oneerbiedig te zeggen.

We zijn laatst op zondag naar een park gegaan hier in de buurt: enorm uitgestrekt terrein met allemaal paden en bos. Daarin een oude boerderij die echt een boerderij is geweest. Overal bordjes dat je vooral de dieren (geiten, schapen, kippen etc, a la kinderboerderij) niet mag aaien en voeren en dat de hekken níet zijn om op te klimmen. Het is wel tuttig hier hoor, met al die ge- en verboden, jemigdepemig. En ook dat ge-bemoei van anderen met mijn kinderen. Vanochtend bij de supermarkt zei iemand die met Hidde aan kwam lopen dat hij buiten in het blauwe autootje zat (zo eentje waar je kwartjes in moet doen en die dan gaat bewegen). 'Ja, dat klopt', zei ik. En ik wist dat er nog een onzichtbare tekst onder haar uitgesproken woorden was.

Wat ons met Pasen (hier maar een dag, de volgende dag gewoon weer aan de slag allemaal) opviel was dat veel winkels gesloten waren. Dit is kennelijk een van de weinige dagen dat echt veel mensen vrij zijn en/of nemen. Op andere zondagen kun je zelfs verzekerings- en bankzaken regelen, Paaszondag was een heuse rustdag voor de meesten.

Geen opmerkingen: