zondag 29 maart 2009

bezoek - pake Peter en beppe Bregt - diverse bezienswaardigheden





Op vrijdag 21 maart haalde Erwin zijn ouders, Peter en Bregt, van het vliegveld. Ze waren net op tijd in Menlo Park om nog de laatste vijf minuten van Tjerk's voetbaltraining te kunnen meemaken, terwijl Hidde en ik de vele en zware tassen en koffers naar binnen sjouwden. Jaaah: kadootjes: stapels pakken muizenkeutels (xl hagel) en vruchtenhagel! Nieuwsgierig vroeg ik wat er toch in dat kleine tasje zat dat zwaarder was dan de grote koffer: pakken broodmix. En er kwamen Friese boekjes te voorschijn (dank, D!) en knutselprojecten. Erg leuk allemaal.
Na de voetbal hebben ze Tjerk's fiets op school opgehaald, waar de juf nog in het lokaal aan het werk bleek te zijn, zodat Tjerk z'n grandparents en de juf aan elkaar kon voorstellen, en Peter en Bregt uitgebreid de klas kon laten zien.
Tjerk had een paar weken geleden een ancestor-project. De kinderen moesten een van de landen kiezen waaruit hun voorouders kwamen - voor Tjerk was dat makkelijk, Friesland natuurlijk - en daar wat dingen over vertellen, en over de voorouders. Ik vond het erg leuk om te doen en heb een boekje gemaakt met foto's van de pakes en beppes van mijn overgrootvader pake Kees (ja, die van 102) -een van de pakes heeft een gouden ringetje in zijn oor, die was schipper voordat 'ie boer werd, waarschijnlijk vervoerde hij vee naar Amsterdam?-, van de (groot)ouders van mijn ouders en van Jelle en Afke zelf toen ze jonger waren, en ook van de ouders van Peter en Bregt en van hen van vroeger. De laatste foto is van Tjerk en Hidde en Erwin en mij met onze ouders op Schiphol op de dag dat we naar Amerika vertrekken.
Mijn moeder komt uit een boerenfamilie, mijn vader uit een vissersfamilie (Stavoren). Mijn vader heeft bij de marine gezeten. Erwin's vader heeft jaren gevaren, en ook zijn vader heeft heel lang op schepen gewerkt. Erwins' moeder komt ook uit een boerenfamilie.
Leuk om de verhalen te horen van de (schoon)ouders op Tjerk's vragen: wat deden jullie toen jullie 7 jaar waren, wat aten jullie, welke spelletjes deden jullie, etc.

Op zaterdag zijn we met z'n allen naar het afscheidsfeestje van LyLo geweest, een Nederlands gezin dat vanwege de crisis na 10 jaar Silicon Valley weer naar de Lage Landen terugkeert. Er was een bont gezelschap van allerlei buitenlanders en Amerikanen. 
P1030405.JPG Halverwege ging ik met Tjerk naar het verjaardagsfeestje van zijn vriendje Erik, die alle klasgenoten had uitgenodigd voor een partijtje in de Junior Gym - een permanent met toestellen en matten ingerichte gymzaal -'respected facility for non-competitive (!) gymnastics, tumbling and fitness', voor kinderen van 6 maanden tot 7 jaar oud. De kinderen mochten er spelen, deden onder begeleiding nog wat kunstjes en kregen pizza en drinken, terwijl D, overbuurvrouw en moeder van klasgenootje Jemma, en ik in een wine bar verderop in de straat zaten.

Op zondag ging ik met dezelfde D naar The City om twee wijnvaten op te halen. Prachtige houten tonnen uit Napa Valley, slechts een keer gebruikt en met nog zoveel wijnresten erin dat de hele auto naar wijn rook. Wij hebben gelopen, theegedronken, wat dingetjes gekocht en veel gekletst. Ondertussen waren Erwin en de jongens met de in-laws en drie* fietsen op het dak en die van Hidde achterin, naar een natuurgebied aan de oceaankust gereden (*een paar weken zijn we naar Berkeley gereden om een fiets voor Peter op te halen die Erwin via Craigslist, het Amerikaanse Markplaats, gekocht had). De mannen hebben gefietst terwijl beppe van het uitzicht genoot, en daarna hebben ze een wandeling door het prachtige landschap gemaakt, terwijl de oceaanwind hun haren verwaaide.
Door de week moest Tjerk gewoon naar school, Hidde had vakantie.

Maandag zijn Erwin's ouders thuisgebleven, beetje bijgekomen van de reis. We hebben boodschappen gedaan en zijn even bij Erwin op kantoor langsgeweest. Erwin ging mee om te lunchen bij de Mexicaan om de hoek, met lekkere burrito's, taco's en andere smulschotels.

Dinsdag zijn ze, met Hidde in de fietskar, naar het Cantor Arts Center geweest, een museum op het terrein van Stanford Universtity. De beelden van Rodin die daar buiten al stonden zijn aangevuld met kleinere exemplaren die binnen staan en nu is het na Parijs de meest uitgebreide collectie van Rodin-beelden. Er zijn ook nog veel andere werken van uiteenlopende kunststromingen en wisselende collecties, zowel beelden als schilderen.
Peter en Bregt hadden geluk want 's middags was er een open muziekles van Tjerk's klas, waar we met ons allen naartoe zijn geweest. Erg leuk om te zien hoe de teachers muziekles geven. Ze krijgen bijvoorbeeld een stukje muziek te horen, drie of vier noten, en moeten dat dan zelf proberen te vinden op de xylofoon. Ik merk dat Tjerk echt goed heeft leren luisteren. Vandaag zong ik een liedje van Bert & Ernie en hij corrigeerde me op de melodie.

Op woensdag gingen Hidde en ik met Bregt naar de Filoli Gardens, een prachtige grote tuin bij een oud landgoed, het huis waarvan de voorgevel destijds diende als de zogenaamde woning van Blake Carrington van Dynasty. In de Dutch Gardens stonden natuurlijk vooral veel tulpen, en ook andere typisch Hollandse bloemen waarvan ik de naam vergeten ben. Er waren diverse soorten tuinen: rotsachtig, open, met vormen en ook oerwoudachtige planten en struiken. Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden.
Peter ging ondertussen naar het computermuseum in Mountain View, waar ze graag zijn oude computer willen hebben, een exemplaar dat nog in hun collectie ontbreekt.

Donderdag is de kortste dag voor Tjerk op school, dan is 'ie een uur eerder uit. We hebben hem thuisgehouden en gingen met z'n zessen naar The Academy, zoals The California Academy of Sciences genoemd wordt. Geweldige dag gehad, prachtig groot museum met veel verschillende tentoonstellingen. Indrukwekkende film 'ervaren' in het state of the art Planetarium, waarbij we min of meer het heelal werden ingeschoten. De albino alligator gezien, en Lily van Hidde's pre-school, en duizenden tropische vissen in alle kleuren van de regenboog, psychedelisch gekleurde, fascinerende kwallen en nog veel meer waterleven, skeletten van dino's en een prachtige fototentoonstelling.
's Avonds hebben Erwin en ik er lekker van geprofiteerd dat er bezoek was en zijn we naar de film geweest, Duplicity - prettig makkelijk vermaak voor moeie ouders, met zowaar een verrassend grappig einde (voor een Hollywood-film).
In de loop van de week heeft Peter, Tjerk af en toe naar school gebracht en uit school gehaald met de fiets.

Vrijdagochtend hebben Hidde en ik met pake Peter en beppe Bregt de laatste boodschappen gedaan en daarna hebben we hen naar de camper gebracht. Daar kregen ze zo'n uitgebreide rondleiding met instructies voor bediening van de camper en alle apparatuur, dat ze nog maar net op tijd op het vliegveld stonden om Bregts broer F en zijn partner H op te halen. Nadat ze hier 's middags hebben theegedronken, de benen languit, zijn ze naar een camping in de buurt gereden, Saratoga Springs, in de bergen onderweg naar de kust en Big Basin. 

Zaterdag zijn we daar naartoe gegaan, Erwin en zijn vader hebben gefietst en Tjerk en Hidde hebben zich prima vermaakt in en bij het beekje - veel stenen, koud water, stokjes etc - en in de speeltuin. Toen ze zich gingen vervelen heb ik hun fietsen en helmen uit de kofferbak gehaald en gingen ze hun lievelingshobby uitoefenen: stuntfietsen! Van de afrit vanaf de bergweg naar de kampeerplaatsen naar beneden, dan een grote boog naar rechts en het bruggetje over. Aan beide kanten van het bruggetje waren venijnige drempels om het autoverkeer af te remmen en daar hobbelden Tjerk en Hidde zo hard overheen dat ze een meter de lucht in gingen. Helaas viel Hidde toen hij een coole slip in het grind wilde maken, in de bocht. Tja, al doende... En zo heb ik het resterende uur van de middag met hem op schoot gezeten, steeds op een andere plek om ervoor te zorgen dat zijn bebloede knie in de zon bleef en zou opdrogen. 's Avond hebben we met ons achten in Saratoga, dat een heel aardig, authentiek (ahum) dorpje is, een lekkere pizza gegeten. De jongens bleven in de camper logeren en gingen natuurlijk op het hoge bed, de slaapplaats boven de stuurcabine.
Zondag hebben we voorlopig afscheid genomen van Erwin's ouders en F & H, die een paar weken door California gaan trekken, en met wie we eind april nog een weekend gaan kamperen.

Geen opmerkingen: